Waarom moet jij een kat uit het asiel gaan adopteren?

Waarom moet jij een kat uit het asiel gaan adopteren?

Overweeg jij om een kat in het huis te nemen en vraag jij je af waar je die het beste vandaan kan halen? Wellicht is het dierenasiel voor jou de beste optie! Er zijn genoeg redenen, waarom jij je kat uit het asiel moet gaan adopteren. Hieronder leggen wij jou uit waarom.

 

1. Je redt meer dan één katten leven

Wist je dat er jaarlijks 3,2 miljoen katten in Nederland naar een asiel worden gestuurd? Hiervan worden er dan ongeveer 860.000 asielkatten geëuthanaseerd. Dit omdat veel katten die in het asiel binnenkomen, medische problemen hebben of niet-oplosbare gedragsproblemen hebben. Doordat jij een kat adopteert uit het asiel, kan jij een kat een nieuw thuis geven. Ook kan jij ervoor zorgen, dat door middel van jouw adoptie, reddingsgroepen andere katten kunnen opvangen in het asiel.

2. Financieel voordelig

Het hebben van kat, kan soms veel geld kosten. Denk hierbij aan kosten voor sterilisatie of castratie, up-to-date houden van de verschillende vaccins of zelfs een eventuele chip plaatsen in je kat. Voor een relatief lage vergoeding, doen de meeste asielen dit voor jou. Hiermee bespaar je dan veel geld. Ook zullen asielen je verschaffen met andere noodzakelijke katten spullen. Denk hierbij aan spullen, zoals een katten halsband, een huisdieren verzekering of een zak met voeding. Het is dus veel financieel veel voordeliger om een kat bij het asiel te adopteren dan uit een nestje van iemand te halen.

3. De persoonlijkheid van jouw gekozen kat, zal bekend zijn

In het asiel hebben katten dagelijks veel contact met hun verzorgers en vrijwilligers. Hierdoor kan een verzorger of vrijwilliger precies aangeven, wat de persoonlijkheid is van die kat. In het asiel heb je allemaal verschillende katten met verschillende persoonlijkheden. Er zal dan ook zeker een kat tussen zitten, met de persoonlijkheid waar jij naar opzoek bent. Er zullen katten tussen zitten met een speelse of actieve persoonlijkheid of zelf katten met een wat rustigere persoonlijkheid. Zorg er dus goed voor dat jij van tevoren duidelijk hebt, welk type kat het beste bij jou past.

4. Positieve gevolgen voor je geestelijke gezondheid

Op basis van een onderzoek van de Research Gate kan het bezitten of adopteren van een kat uit het asiel, positieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid van mensen. Mensen kunnen hierdoor beter omgaan met stress, angst, depressie of eenzaamheid. Als je een kat uit het asiel adopteert, kan jouw gevoel van geluk of algemeen welzijn enorm worden verbeterd.

5. Positieve invloeden op je hart

Uit onderzoek is gebleken dat het adopteren van een kat ervoor kan zorgen dat iemand minder risico loopt op het overlijden aan hart- en vaatziekten of beroertes. Veel mensen overlijden jaarlijks aan hart- en vaatziekten en aan beroertes. Bij mannen is een beroerte de nummer drie doodsoorzaak en bij vrouwen is dit de nummer vier doodsoorzaak. Het adopteren van kat kan dus wellicht jouw leven redden!

6. De kans op allergische aandoeningen wordt verkleind

Uit onderzoek van de Clinical & Experimental Allergy is gebleken dat als baby’s vroegtijdig worden blootgesteld aan katten in huis, de sensibilisatie van deze baby’s voor de allergenen die katten produceren, daadwerkelijk kan worden verminderd. Hierdoor zal de kans dat kinderen allergische aandoeningen ontwikkelen, aanzienlijk worden verminderd.

7. Er is een groot divers aanbod aan katten op te adopteren binnen het asiel

In het asiel worden allemaal verschillende soorten katten achtergelaten. Hierdoor kun je haast elk type kat wel in een asiel vinden, van kittens tot senioren, van kortharig tot langharig, in alle maten en kleuren. Als je eerder geïnteresseerd bent in een specifiek ras, kun je beter contact op gaan nemen met bepaalde reddingsgroepen om jouw nieuwe katten vriend te ontmoeten en hopelijk te adopteren.

8. Een kat kan ook je andere huisdieren gelukkiger maken

De aanschaf van een kat op het al bestaande huisdier kan positieve gevolgen met zich meebrengen. Als jij dagelijks veel weg bent kan een huisdier zich alleen voelen. Deze eenzaamheid is gemakkelijk te verminderen door bijvoorbeeld een kat te adopteren. Het is dan ook aan te raden om je huisdier mee te nemen naar het asiel. Hierdoor kan je precies zien hoe je huisdier reageert op de katten en kan er gekeken worden of het een eventuele match zou kunnen zijn. Houdt er wel rekening mee dan er een aanpassingsperiode zal zijn tussen jouw nieuwe kat en je al bestaande huisdier.

9. Katten zijn perfect voor kleinere woonruimtes

Als je wat kleiner woont, kan het adopteren van een kat perfect zijn voor jou. Katten hebben namelijk niet heel veel ruimte nodig en ze hoeven niet per se elke dag naar buiten voor een wandeling. Katten staan erom bekend dat ze zichzelf wel kunnen redden en dus onderhoudsarm zijn. Als je een kat verschaft met wat katten speeltjes, zullen ze uitstekende huisgenoten zijn.

10. Katten zijn ook uitstekende gezelschapspartners voor ouderen

Katten kunnen echt perfecte gezelschapspartners zijn. Voor de wat ouderen mensen kan een wat rustige kat de beste match zijn. Rustige katten hebben relatief gezien weinig nodig en zullen je met liefde gezelschap gaan houden. Een ideale match voor de ouderen mensen die alleen zijn of niet zo goed ter been zijn.

Hierboven zijn de tien belangrijkste redenen benoemd, waarom jij een kat uit het asiel moet gaan adopteren. Natuurlijk zijn er nog veel verschillende redenen om een kat uit het asiel te gaan adopteren. Adopteer dus nu snel een kat uit het asiel en kom erachter welke andere reden er nog meer zijn! Via diverse internetsites en jouw plaatselijke dierenarts kom jij gemakkelijk bij de beste asielzoekerscentrums terecht. Jouw kat in het zonnetje zetten? Bekijk de leukste kattenspullen in onze webshop!

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur