Aanschaf van een kat

Aanschaf van een kat

Voordat je erover nadenkt om een ​​kat te kopen, zijn er toch wel een paar dingen om te overwegen. Om te achterhalen welke kat er bij jou past kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Ben je klaar voor een kat? Je bent immers nooit meer alleen. Een kat vraagt aandacht.
 2. Is er budget? Er zijn dierenartskosten waarmee je rekening moet houden, zoals castratie/ sterilisatie en vaccinaties. Als je een langharig ras kiest, kunnen er trimkosten zijn.
 3. Zijn jouw omstandigheden geschikt voor een kat? Ben je hele weken van huis bijvoorbeeld?
 4. Als je lange dagen werkt, is er dan iemand anders thuis om voor je kat te zorgen?
 5. Kun je een levenslange verbintenis aangaan met een kat? De gemiddelde levensduur van een binnenkat is tussen de 13 en 17 jaar, dus je zal je voor deze tijd moeten kunnen vastleggen.

Als je bovenstaande vragen met Ja kunt beantwoorden ben jij er klaar voor om een kat in huis te nemen!

Welk kattenras is geschikt voor mij?

De eerste vraag is, welke kat ga je nemen? Elk kattenras heeft zijn eigen kenmerken en zorgvereisten om in gedachten te houden. Het is dus de vraag welk ras het beste bij jou past.

Dit zijn enkele goede vragen om te overwegen bij aanschaf van een kat:

 1. Hoeveel tijd kunt je elke dag besteden aan verzorging? Een langharige kat heeft meer verzorging nodig dan een gladde of zelfs naaktkat.
 2. Hoe vaak ben je thuis? Sommige katten zijn erg sociaal en vereisen dat er iemand in de buurt is, andere zijn onafhankelijker.
 3.  Heb je gezondheidsproblemen zoals astma of kattenallergieën? Dan kun je beter kiezen voor een naakt kat.
 4. Woon je op het platteland of in een stad? Dit is een belangrijke overweging om te bepalen of je een binnen- of buitenkat kunt hebben
 5. Hoe groot is jouw huis? Bepaalde kattenrassen zoals de Maine Coon zijn erg groot en hebben veel ruimte nodig.
 6. Heb je andere huisdieren zoals honden? Sommige katten hebben meer aanleg om vrienden te zijn met honden, dus dit is het overwegen waard.

Hoe vind ik de juiste fokker?

Er zijn een paar manieren waarop je een verantwoordelijke kattenfokker kunt vinden. Als je een bepaald ras in gedachten hebt, kun je eens kijken bij de rasvereniging, dit is vaak een betrouwbare manier om een ​​goed fokker van hoge kwaliteit te vinden. Als alternatief kun je met je zoekopdracht naar forums en Facebook-groepen gaan. Maar het is de moeite waard om op te merken dat deze informatie vaak bevooroordeeld is en waarschijnlijk niet afkomstig is van professionals. Je kan ook proberen contact op te nemen met je plaatselijke dierenarts om te vragen of zij geschikte fokkers in de omgeving kennen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van hun eerste gezondheidscontroles en vaccinaties voor katten. Het loont zeker de moeite om eerst goed rond te kijken voor je daadwerkelijk tot aanschaf van een kat over gaat, je zit er immers wel even aan vast, maar dat is ook leuk natuurlijk!

Wat niet kan ontbreken bij de aanschaf

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur