Haaruitval bij honden: een veelvoorkomend probleem

Haaruitval bij honden: een veelvoorkomend probleem

Een glanzende, gezonde vacht is een teken van een gezonde hond. Maar wat als je hond last heeft van haaruitval? Haaruitval bij honden is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, maar het kan ook veroorzaakt worden door externe factoren, zoals parasieten, slechte voeding of stress. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van haaruitval bij honden en geven we tips om het probleem aan te pakken.

Mogelijke oorzaken van haaruitval bij honden

Haaruitval bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, maar het kan ook worden veroorzaakt door externe factoren, zoals parasieten, slechte voeding of stress. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij honden:

Voeding van de hond

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij honden is een slecht dieet. Een gebrek aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, kan leiden tot een doffe, droge vacht en haaruitval. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Voeg eventueel supplementen toe die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de vacht en huid van je hond, zoals vitamine E, zink en omega-3 vetzuren.

Allergieën

Honden kunnen allergisch zijn voor verschillende dingen, zoals voedsel, pollen, huisstofmijt en andere stoffen in hun omgeving. Allergieën veroorzaken vaak jeuk en ontstekingen van de huid, wat leidt tot krabben en bijten, waardoor de vacht uitvalt. Sommige honden hebben last van seizoensgebonden allergieën, terwijl anderen het hele jaar door last hebben van allergieën. De dierenarts kan allergietests uitvoeren en medicijnen voorschrijven om de symptomen van allergieën te verminderen.

Hormonale onbalans

Hormonale onbalans kan ook leiden tot haaruitval bij honden. Een tekort aan schildklierhormonen of een teveel aan androgenen kan bijvoorbeeld leiden tot een dunne vacht of haaruitval. Hormonale onbalans kan worden behandeld met medicatie voorgeschreven door de dierenarts.

Parasieten

Parasieten zoals vlooien, teken, mijten en luizen zijn een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval bij honden. Deze parasieten irriteren de huid van de hond en veroorzaken jeuk en ontstekingen. Honden krabben en bijten zichzelf om de jeuk te verlichten, wat leidt tot haaruitval en kale plekken op de huid. Het is belangrijk om regelmatig vlooien en teken te controleren en preventieve behandelingen te gebruiken om parasieten te voorkomen. Lees ook ons artikel over hoe je de jeuk bij honden kan verminderen. Dit zorgt er voor dat ze zich minder gaan krabben en bijten. Kijk hier: Hond heeft jeuk, wat moet ik doen?

Haaruitval hond mijt

Huidaandoeningen

Verschillende huidaandoeningen kunnen leiden tot haaruitval bij honden, zoals dermatitis, schimmelinfecties en bacteriële infecties. Deze aandoeningen veroorzaken ontsteking en irritatie van de huid, wat leidt tot haaruitval. Een juiste diagnose en behandeling van de onderliggende huidaandoening is essentieel om de haargroei te herstellen.

Stress

Ervaart je hond veel stress, dan kan dat lijden tot overmatig likken, krabben en bijten, wat kan leiden tot haaruitval bij honden. Stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals veranderingen in de omgeving van de hond, zoals verhuizen of het krijgen van een nieuwe huisgenoot, of door emotionele stress, zoals angst of verlatingsangst. Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en te werken aan het verminderen ervan.

Erfelijk

Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij haaruitval bij honden. Sommige rassen zijn vatbaarder voor haaruitval dan andere. Als je een raszuivere hond hebt, is het belangrijk om je bewust te zijn van eventuele gezondheidsproblemen die bij dat ras voorkomen en om je hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Als je een gemengd ras hebt, kan het lastiger zijn om te voorspellen of je hond vatbaar is voor haaruitval.

Bestrijding van haaruitval bij honden

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om haaruitval bij honden te verminderen en te behandelen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de haaruitval. Hier zijn enkele algemene tips:

Houd je hond schoon

Het regelmatig borstelen van je hond heeft meerdere voordelen. Door het verwijderen van losse haren blijft de vacht gezond en gaat het niet klitten. Daarnaast helpt het borstelen om de bloedcirculatie te stimuleren, wat op zijn beurt de haargroei kan bevorderen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond schoon blijft. Honden hebben van nature oliën in hun huid en vacht die helpen om ze schoon te houden, maar teveel wassen kan deze oliën verwijderen en leiden tot uitdroging en irritatie van de huid. Was je hond dus alleen als dat nodig is en gebruik hierbij een speciale hondenshampoo.

Bestrijding haaruitval hond

Bestrijd parasieten

Parasieten kunnen een belangrijke oorzaak zijn van haaruitval bij honden. Vlooien, teken en mijten kunnen niet alleen haaruitval veroorzaken, maar ook huidaandoeningen en infecties. Het is daarom belangrijk om regelmatig je hond te controleren op parasieten en preventieve behandelingen te gebruiken om parasieten te voorkomen. Er zijn verschillende anti-parasitaire middelen op de markt, waaronder pipetten, sprays en tabletten. Overleg met je dierenarts over welk middel het meest geschikt is voor jouw hond.

Verander het dieet van je hond

Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid en vacht van je hond. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot haaruitval en een doffe vacht. Het is daarom belangrijk om het dieet van je hond goed te onderzoeken en eventueel aan te passen.

Behandel allergieën

Allergieën kunnen bij honden haaruitval veroorzaken, evenals andere symptomen zoals jeuk, roodheid en irritatie. Het is belangrijk om de allergie te identificeren om vervolgens een behandelplan op te stellen. Er zijn verschillende soorten allergieën bij honden, zoals voedselallergieën en allergieën voor pollen, huisstofmijt en andere stoffen. Je dierenarts kan allergietests uitvoeren en medicijnen voorschrijven om de symptomen van allergieën te verminderen.

Hormonale behandeling

Hormonale onbalans kan leiden tot haaruitval bij honden. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een schildklierprobleem of door een verandering in hormoonspiegels door het ouder worden. Het is belangrijk om de hormoonspiegels van je hond te laten testen en indien nodig hormonale behandelingen te ondergaan om de haargroei te herstellen.

Huidaandoeningen behandelen

Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken bij honden, zoals schimmelinfecties, bacteriële infecties en auto-immuunziekten. Het is belangrijk om deze aandoeningen te laten behandelen door een dierenarts om verdere schade aan de huid en vacht van je hond te voorkomen. De behandeling kan bestaan uit medicijnen zoals antibiotica of antischimmelmiddelen, maar ook uit veranderingen in dieet en levensstijl.

Stress verminderen

Net zoals bij mensen kan stress de hormoonspiegels van je hond verstoren en de haargroei belemmeren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond zo min mogelijk stress ervaart. Geef je hond voldoende beweging en mentale stimulatie, creëer een rustige en veilige omgeving voor je hond en zorg voor voldoende slaap. Je kan er ook voor kiezen om natuurlijke supplementen zoals valeriaan te gebruiken om de stress bij je hond te verminderen.

Symmetrische kaalheid

Symmetrische kaalheid is een veelvoorkomende huidaandoening bij honden, waarbij de hond haar verliest op symmetrische plaatsen op het lichaam. Dit betekent dat de kaalheid zich aan beide kanten van het lichaam op dezelfde plaatsen bevindt. Symmetrische kaalheid treft voornamelijk middelgrote tot grote rassen en kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt meestal voor bij honden tussen de leeftijd van 1 en 5 jaar.

De oorzaak van symmetrische kaalheid is onbekend, maar er wordt gedacht dat het een genetische component heeft. Het wordt vaker gezien bij bepaalde rassen, zoals Boxers, Schnauzers, Bulldogs en Poedels. Hormonale onbalans kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van symmetrische kaalheid. Hieronder vind je een tabel met enkele rassen van honden die meer kans hebben op symmetrische kaalheid en de bijbehorende risicokans:

RasRisicokans
BoxerHoog
Chow ChowHoog
Duitse HerderHoog
DobermanHoog
Golden RetrieverGemiddeld tot hoog
Labrador RetrieverGemiddeld tot hoog
Siberische HuskyGemiddeld tot hoog
Yorkshire TerrierGemiddeld tot hoog
RottweilerGemiddeld
PoedelLaag tot gemiddeld
BeagleLaag tot gemiddeld
Cavalier King Charles SpanielLaag tot gemiddeld
Cocker SpanielLaag tot gemiddeld
Shih TzuLaag tot gemiddeld

Let op dat dit slechts een selectie is van rassen die meer vatbaar zijn voor symmetrische kaalheid en dat elk individu anders kan reageren. Als je denkt dat je hond symmetrische kaalheid heeft, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Invloed op de gezondheid van de hond

Symmetrische kaalheid heeft meestal geen invloed op de gezondheid van de hond en veroorzaakt geen jeuk of irritatie. Het kan echter wel een cosmetisch probleem zijn en eigenaren kunnen het als onaantrekkelijk beschouwen. Behandelingsopties zijn beperkt en er is geen definitieve behandeling bekend voor symmetrische kaalheid. Sommige honden reageren op behandeling met melatonine, een hormoon dat de haargroei bevordert, terwijl bij andere honden de haargroei vanzelf weer terugkomt.

Het is belangrijk om op te merken dat andere oorzaken van haaruitval bij honden, zoals parasitaire infecties, allergieën of hormonale aandoeningen, moeten worden uitgesloten voordat de diagnose symmetrische kaalheid kan worden gesteld. Neem bij haaruitval bij je hond altijd contact op met een dierenarts om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Zijn er ook honden zonder haaruitval?

Er bestaan geen hondenrassen die helemaal geen haaruitval hebben. Alle honden verliezen namelijk haar, maar sommige rassen verliezen minder dan andere. Er zijn hondenrassen die bekend staan om hun minimale haarverlies, zoals de Poedel, de Portugese Waterhond, de Bichon Frisé en de Chinese Crested. Deze rassen hebben een hypoallergene vacht die minder irriterend kan zijn voor mensen met allergieën. Echter, deze rassen hebben wel nog steeds haarverlies, maar doordat het haar niet of nauwelijks uitvalt kan het haar zich ophopen in de vacht en moet het regelmatig worden geknipt of geschoren. Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van een hond zonder of met weinig haarverlies geen garantie biedt tegen allergieën of astma, omdat allergenen ook door andere bronnen kunnen worden veroorzaakt, zoals huidschilfers en speeksel.

Hondenrassen met weinig haarverlies:

RasKenmerken
PoedelHypoallergeen, weinig tot geen verharing
Shih TzuWeinig verharing, maar heeft wel regelmatige verzorging nodig
Yorkshire TerrierWeinig verharing, maar heeft wel regelmatige verzorging nodig
MaltezerWeinig verharing, maar heeft wel regelmatige verzorging nodig
Bichon FriseHypoallergeen, weinig tot geen verharing
Portugese WaterhondHypoallergeen, verhaart nauwelijks
BasenjiVerhaart nauwelijks
Chinese NaakthondHeeft geen vacht en verhaart niet

Hondenrassen met veel haarverlies:

RasKenmerken
Labrador RetrieverVerhaart veel, vooral tijdens de rui
Golden RetrieverVerhaart veel, vooral tijdens de rui
Duitse HerderVerhaart veel, vooral tijdens de rui
Siberische HuskyVerhaart veel, vooral tijdens de rui
Alaskan MalamuteVerhaart veel, vooral tijdens de rui
BoxerVerhaart veel
BeagleVerhaart veel
Cocker SpanielVerhaart veel, vooral tijdens de rui

Het is belangrijk op te merken dat elk individu binnen een ras anders kan zijn als het gaat om haarverlies.

Haaruitval bij honden

In dit artikel hebben we verschillende oorzaken van haaruitval bij honden besproken, evenals manieren om haarverlies te voorkomen en behandelen. Het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan de gezondheid van de huid en vacht van je hond, en om eventuele veranderingen op te merken en te laten onderzoeken door een dierenarts. Door een goede verzorging, een uitgebalanceerd dieet en het regelmatig controleren op parasieten en allergieën, kun je haaruitval bij je hond verminderen en ervoor zorgen dat je hond een gezonde, glanzende vacht behoudt.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur