Waarom bijt een kat?

Waarom bijt een kat?

Verscheurd meubilair, bijtplekken en bange buren. Ben je het zat dat je kat zoveel bijt? Veel kattenliefhebbers hebben hiermee te kampen. Waarom bijten katten eigenlijk? En hoe kun je voorkomen dat je harige metgezel bijt? Dit en meer bespreken wij in dit artikel dus lees verder.

Kittenbeten

Net als menselijke baby’s bijten katten zodra hun tanden doorkomen. Maar er is een onderscheid tussen gezond en ongezond bijtgedrag. Biologisch gezien hebben katten de instinctieve neigingen om bewegende objecten te volgen, er op te sluipen en vervolgens – tadaa – aan te vallen. Daarom moeten katten op jonge leeftijd worden getraind om speelgoed van mensen te onderscheiden. Natuurlijk kost dit tijd, maar het zal je wel wat bijtplekken besparen. Hier is wanneer en hoe je je kitten kunt trainen:

Wanneer kittens beginnen te bijten

Kittens krijgen hun eerste tanden als ze ongeveer drie of vier weken oud zijn. Op die leeftijd proberen ze je niet opzettelijk pijn te doen, ze zijn eerder speels. Hun beten kunnen echter pijn doen, aangezien hun tanden op zo’n jonge leeftijd zo groot zijn als naalden. Rond de drie maanden beginnen ze hun melktanden te verliezen, wat ze in de fase van het doorkomen van hun blijvende tanden brengt. Dan ontdekken ze hoe rustgevend kauwen is voor hun tandvlees en tanden. Dus zodra hun nieuwe tanden doorkomen, kan je kauwspeeltjes gebruiken om schade te voorkomen.

Kitten training

Om het juiste gedrag te versterken, namelijk om het bijten van mensen of andere objecten te stoppen, moet je een kattenspeeltje gebruiken. De volgende keer dat je huisdier op je handen of kleding probeert te kauwen, wijs je hen terecht met een eenvoudig maar dwingend “nee!”. Je leidt vervolgens hun aandacht af naar het kattenspeeltje en probeert je handen uit hun zicht te houden. Dit helpt je om jezelf te onderscheiden van het speelgoed van je huisdier. Dit betekent ook dat je moet stoppen met het gebruiken van je handen om met het kitten te spelen. Om een bijtloze kitten te krijgen, moet je dit herhalen totdat het bijten geen probleem meer is.

Welk speelgoed te gebruiken voor training

Er zijn speeltjes die speciaal zijn gemaakt voor kittens die tanden krijgen, zoals rubberen speeltjes met noppen die bedoeld zijn om hun tandvlees te verzachten en hun tandheelkundige ontwikkeling te helpen. Je kunt je kleine vriend aanmoedigen om met speelgoed te spelen door ze speelgoed te geven dat kattenkruid bevat, een kruid dat katten kan ontspannen en aanmoedigen.

Volwassen katten die bijten

Wat als je volwassen kat begint met bijten? De enige manier waarop ze met ons kunnen communiceren is via hun gedrag. Dus het bijten is zeker niet zinloos, integendeel, het kan veel betekenen! Om erachter te komen waarom jouw kat bijt, moet je hun gedrag nauwlettend in de gaten houden.

Enkele mogelijke redenen waarom je volwassen kat bijt zijn:

Waarom bijt een kat zachtjes?

“Mijn kat bijt omdat ze me liefde en genegenheid willen tonen”. Fout! Bijten is een natuurlijke reactie van een kat op ongemak. Knabbelen, echter, een zachtere vorm van bijten kan een vorm van affectie zijn. Maar is het dan slecht wanneer mijn kat me zachtjes bijt? Je kat kan je zachtjes bijten om verschillende redenen.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat katten van nature bijtgedrag vertonen als onderdeel van hun sociale interacties. Kittens leren tijdens het spelen met hun nestgenoten hoe ze hun beet moeten regelen en hun kracht moeten beheersen. Wanneer katten volwassen worden, blijft dit bijtgedrag bestaan als onderdeel van hun communicatie en spelen.

Er zijn verschillende redenen waarom katten zachtjes kunnen bijten. Een van de meest voorkomende redenen is dat ze overgestimuleerd zijn tijdens het spelen. Katten zijn roofdieren en hebben natuurlijke instincten om te jagen en te spelen. Wanneer een kat speelt, kan het te veel worden en kan ze in plaats van te spelen beginnen met zachtjes bijten. Dit kan een manier zijn om te laten weten dat ze genoeg heeft gehad en dat ze rust nodig heeft.

Een andere reden waarom katten zachtjes kunnen bijten, is omdat ze genegenheid willen tonen. Katten geven graag kopjes en likken hun eigenaars als teken van genegenheid, en zachtjes bijten kan een vergelijkbaar gebaar zijn. Het kan ook een manier zijn om te spelen en te communiceren met hun eigenaar.

Als je merkt dat je kat zachtjes bijt, is het belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag niet altijd kwaadaardig is. Het is meestal een teken van speelsheid of affectie. Het is echter wel belangrijk om te reageren op dit gedrag om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot agressief bijten.

Kattenstress

Echt bijten kan een indicatie zijn dat je kat zich gefrustreerd, gestrest, bang of zelfs ziek of gewond is. Katten zijn ook gevoelig voor hoge geluiden en intense geuren. Daarom moet je controleren of je leefruimte een negatieve invloed heeft op je huisdier. Een voorbeeld kan zijn de nieuwe vaatwasser die je twee weken geleden hebt gekocht, die pal naast het bed van je kat staat, waardoor de zintuigen van je kat worden verstoord en het zich extreem gestrest voelt. De nieuwe geparfumeerde kattenbakvulling die een schone geur achterlaat, kan te intens zijn voor de kleine neus van je huisdier. Of misschien houd je kat er niet van om op bepaalde plaatsen geaaid te worden en probeert hij je te laten stoppen door te bijten.

Kat wilt aandacht

Katten zijn sociale wezens, ze houden van aandacht. In de natuur zouden katten in groepen leven die bestaan uit meerdere katten, dus je kunt je voorstellen dat het behoorlijk eenzaam kan worden in een huis, vooral als katten alleen worden gehouden en als hun eigenaars druk bezig zijn met zichzelf. Een manier voor volwassen katten om je aandacht te krijgen is? Bijten! Je hebt het goed. Katten bijten wanneer ze je aandacht op hen willen richten. In plaats van de signalen die ze naar je toe sturen te negeren, geef ze de aandacht die ze nodig hebben en pak een speeltje of twee.

Ziekte

Een andere reden waarom volwassen katten bijten kan ziekte zijn. Soms ontwikkelen katten uit het niets een bijtobsessie. Nee, dat is geen teken dat ze je plotseling haten. Vaak handelen dieren uit pijn wanneer ze ziek zijn. Daarom kan bijten een gevolg zijn van een verwonding of een ziekte. Het bijten kan gepaard gaan met plotselinge veranderingen in eten, drinken, spijsvertering en gewichtsveranderingen. Raak niet in paniek, maar aarzel ook niet om jouw huisdier naar de dierenarts te brengen en de gezondheid te laten controleren. Bij ziekte zou jouw kat moeten stoppen met bijten na herstel. Zo niet, controleer dan de bovenstaande punten!

Kat bijt

Katten: meubelvernietigers

Katten zijn tot veel dingen in staat, waaronder het vernietigen van meubels. De reden hiervoor kan zowel bijten als krabben van oppervlakken zijn. De reden waarom jouw harige vriend misschien aan je meubels knaagt of krabt, kan ook zijn ontstaan ​​uit stress, frustratie, angst, ziekte, eenzaamheid maar ook tandjes krijgen. Hier zijn enkele tips om jouw kostbare meubels te redden van je bijtende kat.

Speelgoed voor opstandige katten

Als je moe bent van afgekloven stoelpoten, kan je misschien wat klauwspeeltjes halen. Katten bijten vooral wanneer ze tandjes krijgen, wat een veelvoorkomend fenomeen is vanaf de leeftijd van drie maanden. Om jouw behang te redden van vernietiging, kan je kijken naar wandgemonteerde krabpalen die je gemakkelijk aan de muur kunt bevestigen. Een andere optie zou zijn om een ​​krabpaal in het huis te plaatsen, die de aandacht van katten wegleidt van jouw meubels. Er is een grote assoritment aan krabspeelgoed, dus bekijk het eens.

Items om jouw meubels te beschermen

Er zijn verschillende items die je kunt gebruiken om jouw meubels te beschermen tegen je kleine rebel, zoals krasbeschermers om op de randen van de bank te plakken. De getextureerde beschermer dient als een beschermend schild en laat geen krassen toe. Plakkerige krasband kan worden geplaatst rondom de bekraste gebieden in je huis en het krabben onplezierig maken voor de kat, omdat de tape gewoon te plakkerig is voor hun pootjes. Bovendien kan je gebruik maken van anti-kras spray door het op jouw voorkeursoppervlak te spuiten. De spray smaakt bitter en ontmoedigt kauwen. En tot slot, vooral voor krabbende rebellen, zorg ervoor dat jij hun nagels knipt of indien gewenst uw lokale dierenarts vraagt om nagelkappen aan te brengen.

Dus, waarom bijt een kat?

Bijten is een natuurlijke gewoonte voor kittens omdat hun tanden en hun interesse in spelen zich ontwikkelen binnen de eerste drie tot zes maanden, dus maak je geen zorgen en introduceer je kitten aan wat speelgoed. Als jouw volwassen kat bijt, monitor dan hun gedrag. Het bijten van katten uit genegenheid is een misvatting. Bijten is altijd gerelateerd aan negatieve factoren, zoals stress, frustratie, angst, gebrek aan aandacht en ziekte. Er is natuurlijk wel een onderscheid tussen bijten en zachtjes bijten, oftewel knabbelen. Controleer jouw omgeving en elimineer mogelijke stressfactoren, introduceer speelgoed en respecteer de grenzen van je kat. En onthoud, het is nooit een slecht idee om jouw huisdier naar de dierenarts te brengen.

 

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur