Voeding voor de kat.

Voeding voor de kat.

Als je in een dierenspeciaalzaak of zelfs de supermarkt op zoek gaat voor voer voor je kat dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er is ontzettend veel keuze en daardoor ga je je al snel afvragen wat het verschil is en welk voer het beste is voor jouw kat.

Voeding per levensfase

Nu zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je voer gaat aanschaffen. Om te beginnen de leeftijd van je kat. Net als voor baby’s is er ook speciaal voer voor kittens. Het verschil zit niet alleen in de grootte van de brokjes maar ook in de samenstelling. Ook een kat heeft immers ander voer nodig in verschillende levensfases.

Wat bij kittens wordt aangeraden is om aan de fokker of eigenaar waar je de kitten vandaan hebt, te vragen wat de kitten daar te eten kreeg en daar in eerste instantie mee te beginnen. Uiteraard kun je erna andere merken gaan uitproberen, net als de mens heeft ook een kat zo zijn eigen voorkeur.

Op eigenlijk alle verpakkingen staat duidelijke omschreven voor welke levensfase het voer geschikt is, dus dat maakt de keuze al een stuk makkelijker. Wel wordt aangeraden om zowel nat- als droogvoer aan de kat te geven. Het eerste omdat op die manier de kat al vocht binnenkrijgt en de tweede omdat deze goed is voor het gebit.

Voeding per ras of gezondheid

Naast de leeftijd kan ook de gezondheid van de kat, de levenswijze en het ras meespelen in de keuze van het voer. Er is speciale voeding voor diverse soorten ras-katten alsmede voor de binnen- of buitenkat. Ook is er speciaal dieet voer mocht je kat last krijgen van bijvoorbeeld zijn nieren.

Een veelvoorkomend probleem bij oudere, vooral ras-, katten zijn nierproblemen. Voer kan hierbij een erg belangrijke rol spelen. Een uitgebalanceerd dieetvoer kan ervoor zorgen dat de kat minder tot geen problemen meer heeft. Het is altijd belangrijk om bij verdenking van gezondheidsproblemen een bezoek te brengen aan de dierenarts, die kan je dan ook vertellen welk voor het meest geschikt is voor jouw kat.

Voeding: vers of houdbaar?

Naast alle verpakte houdbare diervoeding kun je er ook voor kiezen om je kat vers voer te geven, zoals verse vis en vlees. Over het algemeen is een kat dit niet gewend en zal hij daar langzaam aan moeten wennen. Je kan dan het blikvoer vermengen met verse vis of vlees en steeds meer vers toevoegen tot hij eraan gewend is. Als je kiest voor verse vis en vlees zul je wel hierin veel moeten afwisselen, bijv. alleen kip of alleen zalm is niet goed omdat de kat dan bepaalde voedingsstoffen mist.

Kortom, de keuze is enorm, en eigenlijk net als voor jezelf zal je zien dat ook een kat afwisseling kan waarderen. Geef in ieder geval wel kattenvoer en laat hem niet met de pot mee-eten. Dan komt hij voedingstoffen tekort en krijgt hij te veel schadelijke stoffen binnen.

En, ook heel belangrijk, naast goede voeding is vers drinkwater ook noodzakelijk. Ververs het water regelmatig of schaf een drinkfontein aan.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur