Een binnen- of een buitenkat

Een binnen- of een buitenkat

Katten zijn een van de meest populaire huisdieren ter wereld geworden, maar katten binnenshuis zijn soms heel anders dan katten die buiten leven, die mogen komen en gaan wanneer ze willen. Naast bepaalde fysieke verschillen omdat ze binnen in iemands huis een eigen teritorium hebben, reageren binnenkatten meestal heel anders op de aanwezigheid van andere dieren.

De overlevingsdrang van de kat

Katten hebben een ongelooflijk sterk overlevingsinstinct dat nog steeds intact is en hierdoor kunnen ze heel gemakkelijk wild of verwilderd worden. Hoewel de meeste katten binnenshuis volledig tam zijn, behouden ze nog steeds veel van hun gedrag en instincten voor wilde katten. Om een ​​binnenkat een goed leven te geven, moet je erkennen dat ze in veel gevallen nog steeds instinctief handelen en dingen doen die ze in het wild zouden doen als je niet ingrijpt.

We gaan niet slapen!

Voordat katten bevriend raakten met mensen, hadden katten een extreem nachtzicht nodig, omdat ze nachtelijke roofdieren waren. Veel binnenkatten gebruiken deze aanpassing om hun baasjes te ergeren en ze wakker te houden door ‘s nachts door het huis te rommelen. De meeste katten binnenshuis kunnen echter worden omgezet naar een meer huiselijk schema door hen manieren te bieden om gedurende de dag te oefenen en zichzelf uit te putten. Het is ook niet ongebruikelijk dat katten binnenshuis hun haren overeind zetten en gemeen lijken als een vreemd dier het huis binnenkomt. Dit is niet zozeer omdat hij een waakkat is, maar omdat katten van nature erg territoriaal zijn. In feite klauwen katten niet alleen dingen om hun nagels te slijpen; ze doen het ook om hun territorium te markeren.

Ik ben hier de baas

Klauwafdrukken op een boom of bank duiden niet alleen op de aanwezigheid van een andere kat, ze deponeren ook geur van een klier in hun poten op wat ze krabben, zodat andere katten weten wie de baas is. Dit is een zeer sterk instinct bij katten, zelfs als ze binnenshuis leven. Krabproblemen kunnen worden verholpen door binnenkatten te trainen om een ​​krabpaal te gebruiken.

Uit die jas

Het verharen is een mysterie voor veel eigenaren van binnenkatten. Het lijkt erop dat buiten katten, net als andere dieren, in de lente een zware winterjas moeten uittrekken en verharen. In plaats daarvan verharen de meeste katten binnenshuis voortdurend. Katten die buiten leven, verharen eigenlijk maar één keer, katten binnenshuis verharen constant omdat ze binnenshuis verblijven. Binnenkatten verharen niet omdat ze te warm zijn, het heeft er meer mee te maken met blootstelling aan kunstlicht dan met natuurlijk zonlicht. Dat is dus anders bij buiten katten.

Buitenkatten verharen in de lente omdat ze worden blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid zonlicht, wat een signaal is voor hun hersenen dat het warm genoeg is om de winterjas los te maken, dus verharen ze. Binnenkatten bevinden zich echter in kunstlicht, wat niet hetzelfde registreert in de hersenen van de kat.

Het gevaar buiten

Binnenkatten leven over het algemeen veel langer dan buitenkatten. Buitenkatten kunnen worden aangevallen door andere katten, roofdieren en honden, en kunnen gewond raken of gedood worden door auto’s.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur