Mag een hond kiwi?

Mag een hond kiwi?

Voor veel honden eigenaren is het verleidelijk om fruit aan je viervoeter te geven, waaronder kiwi’s. Kiwi’s zijn heerlijk en ook nog voedzaam. Maar mag een hond kiwi eten of is dit schadelijk? Hoewel kiwi’s vol zitten met voedingsstoffen die ook gunstig kunnen zijn voor honden, zijn er verschillende factoren waardoor het niet aan te raden is om kiwi aan je hond te geven.  In dit artikel zullen wij de voordelen van kiwi voor honden bespreken, maar ook de mogelijke risico’s van het voeden van kiwi aan honden onder de aandacht brengen.

Mag mijn hond kiwi’s eten?

Nee, het is niet aan te raden om je hond kiwi te geven. Hoewel kiwi’s op zichzelf niet giftig zijn voor honden, kunnen ze wel maagklachten, braken, diarree en buikpijn veroorzaken. Bovendien kan de schil van de kiwi moeilijk verteerbaar zijn en kan dit verstoppingen in het maagdarmkanaal van de hond veroorzaken. Dit kan vooral gebeuren als de hond grote hoeveelheden kiwi eet.

Alleen als traktatie

Een kiwi geven als traktatie kan dus op zijn tijd geen kwaad. Echter, er zijn gewoon vele betere opties om je hond mee te verwennen. Als je toch fruit wil geven, kun je beter kiezen voor fruitsoorten die veiliger zijn voor honden, zoals appels, bananen en aardbeien. Het is altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen voordat je je hond iets nieuws geeft, zodat je er zeker van bent dat het veilig is voor je huisdier.

Honden snacks

Voedingsstoffen van kiwi’s

Hieronder vind je een overzichtstabel met de belangrijkste voedingsstoffen die in 100 gram kiwi worden aangetroffen:

Voedingsstof Hoeveelheid per 100 gram
Energie 61 calorieën
Koolhydraten 14,7 gram
Vezels 3 gram
Suikers 8,99 gram
Vet 0,5 gram
Eiwit 1,14 gram
Vitamine C 92,7 milligram
Vitamine K 40,3 microgram
Kalium 312 milligram
Folaat 25 microgram
Vitamine E 1,46 milligram
Carotenoïden 277 microgram

 

Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingswaarden van kiwi kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en rijpheid van de kiwi en de teeltomstandigheden. De bovenstaande tabel is gebaseerd op een gemiddelde waarde en geeft een indicatie van de belangrijkste voedingsstoffen die in kiwi worden aangetroffen. Meer informatie over de voedingstoffen van de kiwi vind je hier.

Hoeveel kiwi’s mag mijn hond eten

Over het algemeen wordt het aanbevolen om honden alleen kiwi’s te geven als een traktatie of beloning, en niet als een belangrijk onderdeel van hun voeding. De belangrijkste reden om de hoeveelheid kiwi’s beperken vanwege het hoge zuur, vezel- en suikergehalte van kiwi’s. Een veilige richtlijn is om niet meer dan 1 of 2 kleine stukjes kiwi per dag aan een hond te geven.

Mag een hond kiwi schil eten

De schil van de kiwi kan moeilijk verteerbaar zijn en verstopping of darmproblemen bij honden veroorzaken. Bovendien kan de schil van de kiwi resten van pesticiden of andere chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de hond. Daarom is het niet aan te raden om de schil van je kiwi aan honden te geven. Als je hond per ongeluk een stukje schil van een kiwi eet, maak je dan geen zorgen. Bij kleine hoeveelheden zal dit niet schadelijk zijn.

Mag een hond kiwi

Wat kan er gebeuren als een hond kiwi’s eet

Het eten van kiwi’s door honden, kan leiden tot maagklachten, zoals braken en diarree. Dit komt omdat kiwi’s vezels en actinidine-enzymen bevatten die moeilijk te verteren kunnen zijn voor sommige honden. Bovendien kan de schil van de kiwi leiden tot verstopping of obstructie in het maagdarmkanaal van de hond, wat ernstige problemen kan veroorzaken. Daarnaast kan de hond allergisch zijn voor kiwi’s. Als de hond allergisch is, kunnen er symptomen optreden zoals jeukende huid, roodheid, netelroos of zwelling van de snuit, lippen, tong of keel. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie levensbedreigend zijn en anafylaxie veroorzaken.

Heeft je hond een stukje kiwi gegeten en merk je dat jouw hond er allergisch op reageert moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts.

Tot slot; mag een hond kiwi eten?

Over het algemeen raden wij het dus af om je hond een kiwi te geven. Deze bevatten vezels en enzymen die moeilijk te verteren kunnen zijn voor honden. Daarnaast kan de schil verstoppingen of obstructie in het maagdarmkanaal veroorzaken. Als je dus een kiwi geeft aan je hond moet je er hoe dan ook ervoor zorgen dat je de schil eerst verwijdert. Nou kan je kiwi’s in kleine hoeveelheden aan je hond geven, maar je hebt simpel weg vele betere opties om aan je hond te geven wat betreft fruit. Denk hier bijvoorbeeld aan aardbeien, appels en bananen. Maak je dus geen zorgen als je hond een stukje kiwi weet te bemachtigen, dit zal in kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn. Maar wil je je hond toch ergens mee belonen, zoek dan het liefst wel iets anders uit.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur