Waterschildpad aquarium benodigdheden

Waterschildpad aquarium benodigdheden

Als je een waterschildpad als huisdier heeft, is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte leefomgeving waarin jouw schildpad comfortabel kan leven. Een van de belangrijkste onderdelen van deze leefomgeving is het aquarium. In dit artikel zullen we bespreken wat er nodig is om een geschikt waterschildpad aquarium te creëren voor je koelbloedige vriend.

Waterschildpad Aquarium grootte

Het eerste en belangrijkste aspect van een waterschildpad aquarium is de grootte. Schildpadden hebben veel ruimte nodig om te zwemmen en te bewegen. Over het algemeen geldt de regel dat u minimaal 20 liter water per 1 cm van de schildpaddenlengte nodig heeft. Bijvoorbeeld, als je een schildpad van 15 cm hebt, dan heb je minimaal een aquarium nodig van 300 liter. Dit lijkt misschien veel, maar onthoud dat schildpadden in het wild vaak over een groot leefgebied beschikken en dat jij hun leefomgeving zoveel mogelijk moet nabootsen. Meer informatie hierover nodig? Kijk dan hier.

Aquarium inrichting

Het is ook belangrijk om het aquarium goed in te richten. Waterschildpadden hebben water nodig om in te zwemmen en een droog gedeelte om op te zonnen en te rusten. De grootte van het droge gedeelte hangt af van de grootte van de schildpad. Je kunt gebruik maken van drijvende platforms of een eiland in het midden van het aquarium. Het watergedeelte moet minimaal 40 cm diep zijn om te zorgen dat de schildpad volledig ondergedompeld kan zijn. Denk hierbij ook aan wat decoratie voor je schildpad zodat deze zich helemaal thuis voelt.

 

Aquarium decoratie

Temperatuur en verlichting

Waterschildpadden zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat ze hun lichaamstemperatuur niet zelf kunnen regelen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het aquarium de juiste temperatuur heeft. Over het algemeen hebben waterschildpadden een watertemperatuur nodig van 24-28 graden Celsius. Het is ook belangrijk om het aquarium te voorzien van de juiste verlichting. Waterschildpadden hebben UVB-straling nodig om vitamine D3 in hun lichaam aan te maken, wat essentieel is voor de gezondheid van hun botten. Je kunt hiervoor speciale UVB-lampen kopen die geschikt zijn voor schildpadden.

Filter en waterverversing

Een filter is essentieel voor een gezond en schoon waterschildpad aquarium. Waterschildpadden produceren veel afval en het is belangrijk om dit regelmatig te verwijderen om te voorkomen dat het water vervuilt. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar voor waterschildpad aquaria, waaronder hang-on-filters en canister filters. Het is belangrijk om een filter te kiezen die geschikt is voor de grootte van jouw aquarium en die voldoende capaciteit heeft om het water schoon te houden. Naast het gebruik van een filter is het ook belangrijk om regelmatig water te verversen. Dit kan helpen om de waterkwaliteit te behouden en ziektes te voorkomen. Over het algemeen wordt aangeraden om 20-30% van het water elke 2 weken te verversen.

Waterschildpad zont

Perfect waterschildpad aquarium

Een waterschildpad aquarium vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Het is belangrijk om de juiste grootte van het aquarium te kiezen, het goed in te richten, de juiste temperatuur en verlichting te bieden, en te zorgen voor een goede filtering en waterverversing. Door ervoor te zorgen dat uw schildpad in een gezonde en comfortabele omgeving leeft, kunt u genieten van het gezelschap van uw schildpad gedurende vele jaren.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur