Wat mag een hond niet eten?

Wat mag een hond niet eten?

 

Honden zijn geweldige huisdieren die ons veel vreugde en gezelschap kunnen bieden. Net als mensen hebben honden een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor honden en wat ze niet mogen eten. Vandaar dat veel hondeneigenaren de vraag hebben: ” Wat mag een hond niet eten? “.

Sommige mensen denken dat ze hun hond alles kunnen geven wat ze zelf eten, maar dat is niet waar. Er zijn veel voedingsmiddelen die voor ons veilig zijn om te eten, maar die voor honden gevaarlijk kunnen zijn. In dit artikel bespreken wij welke voedingsmiddelen je je hond beter niet kan geven en welke giftig voor je huisdier zijn.

Wat mag een hond niet eten?

Hoewel veel hondenvoermerken en traktaties op de markt zijn, kan het verleidelijk zijn om je hond af en toe wat menselijk voedsel te geven, zoals een stukje kaas of wat restjes van het avondeten. Hoewel sommige menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden, zijn er ook veel voedingsmiddelen die niet goed voor ze zijn. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die honden absoluut niet mogen eten:

 • Chocolade: Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor honden. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger het theobrominegehalte. Als een hond chocolade eet, kan dit leiden tot symptomen zoals braken, diarree, tremoren, epileptische aanvallen en zelfs de dood.
 • Avocado: Avocado’s bevatten persine, een stof die gevaarlijk kan zijn voor honden. Persine kan leiden tot maagklachten, braken en diarree bij honden.
 • Druiven en rozijnen: Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden en kunnen leiden tot nierfalen. Symptomen zijn onder meer braken, diarree en lethargie.
 • Uien en knoflook: Uien en knoflook bevatten stoffen die de rode bloedcellen van een hond kunnen beschadigen en bloedarmoede kunnen veroorzaken. Symptomen zijn onder meer zwakte, braken en ademhalingsproblemen.
 • Kauwgom: Kauwgom kan gevaarlijk zijn voor honden, vooral die met xylitol als zoetstof. Xylitol kan leiden tot een snelle insuline-afgifte, wat kan leiden tot een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel. Symptomen zijn onder meer braken, lethargie en coördinatiestoornissen.

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat in veel producten voorkomt, zoals koffie, thee, frisdranken en chocolade. Net als theobromine is cafeïne giftig voor honden en kan het dezelfde symptomen veroorzaken als bij chocoladevergiftiging.

Uien en knoflook

Uien en knoflook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de rode bloedcellen van honden. Bij regelmatige inname kunnen deze stoffen bloedarmoede veroorzaken. Symptomen van uien- of knoflookvergiftiging zijn onder andere braken, diarree, lethargie en verminderde eetlust.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden en kunnen leiden tot nierfalen. Symptomen van druiven- of rozijnvergiftiging zijn onder andere braken, diarree, lethargie en verminderde eetlust.

Alcohol

Alcohol is erg gevaarlijk voor honden en kan leiden tot vergiftiging en zelfs de dood. Kleine hoeveelheden kunnen al schadelijk zijn en kunnen leiden tot braken, diarree, verlies van coördinatie en depressie van het centrale zenuwstelsel.

Avacado

Het is beter om avocado te vermijden bij honden. Avocado bevat persine, een natuurlijke schimmelwerende stof die giftig kan zijn voor honden en andere dieren als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Persine zit vooral in de schil, pit en bladeren van de avocado, maar het kan ook in het vruchtvlees aanwezig zijn. Het kan maagdarmklachten, ademhalingsproblemen en vochtretentie veroorzaken, wat kan leiden tot hartfalen.

Wat mag een hond niet eten?

Groenten en fruit

Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die honden veilig kunnen eten en zelfs voedzaam zijn voor hen. Hier zijn enkele groenten en fruit die goed zijn voor honden:

 • Wortelen: Wortelen zijn rijk aan vezels en vitamine A, wat goed is voor de huid, ogen en immuunsysteem van je hond. Lees meer hier 
 • Broccoli: Broccoli is een goede bron van vitamines C en K, en bevat ook antioxidanten die kunnen helpen het risico op kanker te verminderen. Lees meer hier over of een hond broccoli mag eten.
 • Banaan: Bananen zijn rijk aan kalium, vezels en vitamine C. Ze zijn ook een goede snack voor honden die last hebben van maagproblemen. Lees hier meer over of een hond banaan mag
 • Appels: Appels zijn een goede bron van vezels en vitamine C. Het is wel belangrijk om de klokhuis en de zaden te verwijderen, omdat deze cyanide bevatten wat giftig kan zijn voor honden. Meer weten over of honden appels mogen eten?
 • Pompoen: Pompoen is rijk aan vezels, vitamine A en kalium. Het kan ook helpen bij spijsverteringsproblemen en diarree.

Te vermijden groenten en fruit

Sommige groenten en fruit zijn niet veilig voor honden om te eten, zoals avocado’s, druiven en rozijnen, kersen, knoflook, uien, paddestoelen, tomaten en rauwe aardappelen.

 • Avocado’s bevatten persine, een stof die giftig kan zijn voor honden en kan leiden tot spijsverteringsproblemen en ademhalingsproblemen.
 • Druiven en rozijnen kunnen acuut nierfalen veroorzaken bij honden, zelfs bij kleine hoeveelheden. Lees hier meer over “Mag een hond druiven eten?
 • Kersen bevatten cyanide, wat giftig kan zijn voor honden en kan leiden tot ademhalingsproblemen en vergiftiging.
 • Knoflook en uien bevatten thiosulfaat, een stof die de rode bloedcellen van honden kan beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede.
 • Sommige paddestoelen zijn giftig voor honden en kunnen leiden tot gastro-intestinale problemen, leverschade en zelfs de dood.
 • Tomaten bevatten solanine, een stof die giftig kan zijn voor honden en kan leiden tot spijsverteringsproblemen en ademhalingsproblemen. Niet alle tomaten zijn giftig, lees hier er meer over.
 • Rauwe aardappelen bevatten solanine, wat giftig kan zijn voor honden en kan leiden tot spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen tot shock. Lees hier meer over gevolgen van aardappelen op honden

Het is belangrijk om groenten en fruit altijd in kleine hoeveelheden en in hapklare stukjes aan je hond te geven. Zorg er ook voor dat je hond voldoende water heeft om eventuele verstopping te voorkomen.

Tot slot; Wat mag een hond niet eten?

Het is belangrijk om te weten wat een hond wel en niet mag eten om de gezondheid en het welzijn van jouw huisdier te beschermen. Er zijn veel voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor honden, zoals chocolade, koffie, druiven, ui, knoflook, noten en alcohol. Aan de andere kant zijn er ook veel veilige opties zoals wortelen, broccoli, banaan, aardbeien en blauwe bessen. Het is belangrijk om te onthouden dat het dieet van jouw hond voornamelijk uit eiwitten, vetten en koolhydraten moet bestaan en dat groenten en fruit alleen als aanvulling op het dieet moeten worden gegeven. Als je twijfelt over welk voedsel veilig is voor jouw hond, raadpleeg dan de dierenarts voor advies.

 

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur