Voerbak kat
Voerbak kat
Materialen
Wat veel huisdierouders niet beseffen is dat het type voerbak waar je kat uit eet en drinkt, ook een verhoogd risico op bacteriële infecties kan opleveren. Bij het kiezen van voerbakken is de prijs of kleur niet het belangrijkste dat er is. Het materiaal waar de voerbakken van zijn gemaakt om je harige vriend veilig mee te houden is net zo belangrijk.
Plastic
Plastic kommen kunnen grote risico’s met zich meebrengen. Deze voerbakken kunnen na een verloop van tijd kleine scheurtjes of krassen krijgen die bacteriën kunnen bevatten. Als je deze bakken niet regelmatig wast of ze niet diep genoeg desinfecteert, kunnen die bacteriën achterblijven en je huisdier mogelijk ziek maken. Maar zelfs als je deze kommen regelmatig wast en desinfecteert, kan het moeilijk zijn om alle bacteriën uit de kleine scheurtjes te krijgen.
Inplaats van plastic bakken worden voor huisdieren stevige kommen aangeraden van niet-poreuze materialen zoals keramiek of roestvrij staal. Deze materialen zullen minder snel scheuren krijgen waar bacteriën in kunnen gaan zitten, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken zijn.
Keramiek
Keramische schalen zijn een relatief goedkope en betrouwbare optie. Bij veel gebruik is er een mogelijkheid dat het kan barsten, dus let goed op eventuele schade aan de kommen. Bovendien zijn sommige katers agressievere eters en kunnen ze de kom mogelijk beschadigen door hem om te gooien.
Roestvrijstaal
Roestvrijstalen bakken zijn doorgaans de meest betrouwbare en veiligste kommen voor huisdieren. Hoewel ze iets meer kunnen kosten, gaan ze lang mee en zijn ze erg gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn ook bestand tegen veel gebruik en het is onwaarschijnlijk dat ze breken als je harige vriend deze kantelt.
Schoonmaken
Gelukkig is het gemakkelijk om de voerbak van je kat grondig schoon te maken en bacteriegroei te voorkomen.
- Zorg voor reserve bakken. Als je twee sets kommen hebt dan maak je het schoonmaken gemakkelijker voor jezelf. Als je één van de kommen moet schoonmaken vervang dan het water (en eten, als je aan “free feeding” doet) en plaats deze in de nieuwe kom zodat je harige vriend niet zonder water zit als je zijn kom aan het schoonmaken bent.
- Dagelijks wassen. Een keer per dag moet je zowel de waterbak als voerbak met zeepachtig water wassen, net zoals je dat doet met je normale afwas. Je kunt deze bakken in de vaatwasser gooien, zolang ze maar vaatwasserbestendig zijn.
- Grondig ontsmetten. Naast een dagelijkse schoonmaakbeurt, is het een goed idee om de voerbakken van je viervoeter minstens één keer per week grondig te ontsmetten. Dit kan je doen door het in een vaatwasser te laten lopen die veel warmte gebruikt of door ze te laten weken in een huisdierveilige desinfecterende oplossing zoals verdund bleekmiddel. Gebruik je een desinfecterend middel? Laat de kommen dan ongeveer 10 minuten weken voordat je ze met water afspoelt en aan de lucht laat drogen.
- Vergeet de plaatsingen niet. Vergeet de “komplacemats” niet. Deze moeten ook worden gewassen en ontsmet samen met de kommen van je harige vriend. Als je een stoffen placemat gebruikt kan je deze in de wasmachine wassen. Bij het gebruik van een plastic mat kan je deze normaal ontsmetten.
Door een schoonmaakschema te implementeren net zoals je dat doet met je eigen bestek, verminder je de kans op bacteriegroei en help je zowel jezelf als je viervoeter om veilig en gezond te blijven.
Ontdek alles van MR Animal
Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!
Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur