Kattenhalsband
Kattenhalsband
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verdragen katers kattenhalsbanden vrij goed. Vaak merken ze het zelfs niet meer op dat ze er uiteindelijk zijn. In 2010 ontdekte de Ohio State University dat bijna 73 procent van de katten in hun onderzoek de halsbanden met succes vasthielden. Dit was gedurende de volledige periode van zes maanden van hun studie. Daarnaast vond meer dan de helft van de eigenaren dat hun kittens de halsbanden veel beter verdroegen dan dat ze hadden verwacht.
Is een kattenhalsband gevaarlijk?
Eigenaren zijn vaak bang dat hun huisdier vast komt te zitten in hun halsband of dat hun halsband vast komt te zitten aan een hek. Dit kan worden voorkomen met de juiste kraagfitting en het juiste type band. Het dragen van een band kan ervoor zorgen dat als je kater verdwaald raakt, deze naar je terug wordt gebracht inplaats van naar een asiel door een goedbedoelende vreemdeling.
Heb ik een halsband nodig als mijn kat binnenshuis leeft?
Ondanks onze inspanningen vluchten katers binnenshuis soms naar buiten. Als je kitten in zo een situatie terecht komt, zal die waarschijnlijk wegschieten zodra hij een vreemd geluid hoort of iets ziet dat die nog nooit eerder heeft gezien. Als je kater een halsband om heeft dan kan die worden geïdentificeerd als die vermist raakt. Je kan ook de medische aandoeningen op de band zetten, zoals “diabetes” of andere allergieën.
Hoe strak moet de band om de hals?
Goede vraag. Het passen van een kattenhalsband is erg belangrijk. Als het te strak zit, kan het de ademhaling van je kater belemmeren. Als het te los zit, kan het je harige vriend zijn poten er doorheen krijgen. Een tip van ons: je zou in staat moeten zijn om twee vingers onder de halsband van je vriend te krijgen.
Welke kattenhalsband is geschikt voor mijn kater?
Nadat je je harige vriend een nieuwe halsband heeft omgedaan, is het belangrijk om je vriend een tijdje in de gaten te houden om te zien hoe hij zich eraan aanpast. Het is erg normaal dat ze in het begin een beetje ongemakkelijk zijn. Het kan de moeite waard zijn om een paar verschillende soorten banden uit te proberen om er één te vinden die het beste past bij je harige vriend.
Naarmate je kater groeit, moet je constant de maat en pasvorm van de halsriem controleren. Hierdoor voorkom je dat je kater niet ongemakkelijk bekneld raakt in een te strakke riem. Waarschijnlijk zal je in de loop van het leven van je harige vriend meerdere nieuwe halsriemen moeten kopen of proberen om ervoor te zorgen dat deze goed past. Je kan in de dierenwinkel even de riem testen voordat je hem koopt. Hierdoor kan je zien hoe gemakkelijk de gesp loskomt en hoe veilig hij is. Thuis kan je de riem verder testen bij je harige vriend door hem om te doen en toezicht te houden. Doe nooit een nieuwe riem om je vriend om hem vervolgens met rust te laten. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat je kater de halsriem niet naar zijn kaak kan bewegen of eraan kan ontsnappen.
Ontdek alles van MR Animal
Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!
Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur